Kurumlar Vergisi Kanunu 32/A maddesi kapsamında indirimli kurumlar vergisi uygulamasından faydalanabilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında bulunan Teşvik uygulama genel müdürlüğüne Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapılması ve Bakanlık tarafından bu başvurunun onaylanması gerekir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımınıza belirli bir oranda katkı sağlar.
Bu katkı bölgelere göre belirlenen yatırıma katkı oranına bakılarak ve kurumlar vergisinden indirilerek uygulanır.
Ayrıca;
KDV istisnası,
Gümrük vergisi muafiyeti,
Yatırım yeri tahsisi,
SGK desteği,
Faiz desteği,
Gelir vergisi stopajı destekleri bu kapsamda alınan diğer desteklerdir.
Destekler illerin bulunduğu bölgelere göre değişiklik göstermektedir.
Finans bankacılık sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, yap işlet devret kuruluşları, rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere tüm gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri bu uygulamadan faydalanabilecektir.
Bölgesel Teşvik Uygulamaları
Bölgeler Yatırıma katkı oranı (%) Vergi indirim oranı (%)
1 15 50
2 20 55
3 25 60
4 30 70
5 40 80
6 50 90
1.bölgede yatırıma katkı oranı ve destek türleri daha azken yatırımda öncelikli bölgelere doğru gidildikçe teşvik oranları ve türleri artış göstermektedir.
Yatırım Teşvik Belgesinin içeriğinde bulunan yatırımın türleri;
Komple yeni yatırım: Mal ve hizmet üretimine yönelik olarak ana makine ve teçhizat ile yardımcı tesisleri içeren, gerektiğinde arazi arsa ve bina-inşaat harcamalarını da ihtiva eden, yatırımın yapılacağı yerde aynı üretim konusunda mevcut tesisi veya mevcut tesisi ile altyapı bütünlüğü bulunmayan yatırımlardır.
Entegrasyon yatırımı: Mal ve hizmet üreten tesislerin mevcut üretim ha₺arında elde edilen nihai ürüne bütünleyici nitelikte ara malı verecek ve/veya üretilmekte olan nihai ürünü ara malı olarak kullanabilecek şekilde, mevcut tesise ileri ve/veya geriye doğru entegre olan, yatırımın konusu ve projenin özelliği dikkate alınarak kaideden aynı il sınırları içinde veya aynı yerde ve aynı tesis bünyesinde olan yatırımlardır.
Modernizasyon yatırımı: Mevcut tesislerin üretim ha₺arında teknik ve/veya ekonomik ömrünü tamamlamış makine ve teçhizata uygun parçaların eklenmesini veya mevcut makine ve teçhizatın yenileri ile değiştirilmesini, tesiste eksik kalmış bölümlerin tamamlanmasını, nihai ürünün doğrudan kalitesinin yükseltilmesini veya modelinin değiştirilmesini içeren yatırımlardır.
Tevsi yatırım: Mevcut bir yatırıma, üretim hattı veya makine ve teçhizat ilavesiyle kapasitenin artırılmasına yönelik olan ve mevcut tesis ile alt yapı müşterekliği oluşturarak bir bütün teşkil eden yatırımlardır.
Ürün çeşitlendirme yatırımı: Mevcut tesisler ile altyapı müşterekliği olan, aynı işletmede mevcut makine ve teçhizata yapılacak ilave yatırımla farklı bir nihai ürün elde edilmesine yönelik yatırımlardır.