VERGİ USUL KANUNU 160 / A MADDESİ UYGULAMASI MÜKELLEFİYET KAYDININ ANALİZ VE DEĞERLENDİRME SONUÇLARINA BAĞLI OLARAK TERKİNİ
VERGİ USUL KANUNU 160 / A MADDESİ UYGULAMASI
MÜKELLEFİYET KAYDININ ANALİZ VE DEĞERLENDİRME SONUÇLARINA BAĞLI OLARAK TERKİNİ
Bu uygulama sahte belge düzenleyicisi olan firmaların zamanında müdahale edilerek önünün kesilmesi amacıyla yürürlüğe girmiş bir uygulamadır.
Münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdikleri, analiz sonuçlarına göre şüphe duyulacak somut delillerin varlığı halinde, mükellefin mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmüyorsa Vergi Dairesi Başkanının onayıyla mükelleflerin Vergi İnceleme Raporu sonucu beklenmeksizin mükellefiyet kaydı tekin edilir.
Bu analizler ;
Mükellefiyet süresi,
Aktif ve öz sermaye büyüklüğü
Ödenen vergi tutarı
Çalışan sayısı
Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği gibi birçok hususu dikkate alarak yapılır.
Mükellefiyet kaydı terkin edilenler tekrar mükellefiyet açtırmak isterlerse;
Mükellefe 1 ay süre verilir.
Mükellefin varsa vergi borçlarını ödemesi gerekir.
Ayrıca ilgili yıl teminat tutarı (2021 yılı için 150.000TL) veya sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu dönemlerdeki belge tutarının %10 karşılaştırılır. Hangisi daha yüksekse o tutar kadar teminat verilmesi istenir.
Bu şartlar yerine getirilirse terkin edilen mükelleflerin mükellefiyet kaydı yeniden açılır.
Kapalı kaldığı süre içeresinde verilmeyen beyannamelerin gönderilmesi ve ödenmesi için mükellefe 1 ay süre verilir.
160/A kapsamında mükellefiyeti terkin edilen işletmelerin sahipleri, %10 ve üzeri ortakları, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ve idarecileri yeni bir oluşuma katılmak isterlerse;
Şahıs işletmesi ise işletme sahibi,
Adi ortaklıklarda ortaklardan her biri,
Serbest meslek erbabı,
Tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunları idare edenler,
Ticaret şirketlerinde şirketin kendisi, kanuni temsilcileri, yönetim kurulu üyeleri, Sermayesinin %10undan fazla paya sahip gerçek veya tüzel kişi ortakları, bunların %10 ortağı olduğu veya yönetiminde bulundukları teşebbüsler,
Yeni bir mükellefiyet tesis ettirirlerse,
Yeni mükellefiyet tesis ettiren bir adi otaklığa üye olurlarsa,
Yeni mükellefiyet tesis ettiren tüzel kişiliklerde , kanuni temsilcileri, yönetim kurulu üyeleri, Sermayesinin %10’undan fazla paya sahip gerçek veya tüzel kişi ortakları bulundurdukları taktirde
Bu oluşumların faaliyete geçebilmeleri için 160/ A kapsamına alınan mükellefin vergi borcu olmamalı, ortaklığa katılan kişinin vergi borcu olmamalı, riskinin yüksek olduğu dönemlerde belge tutarının %10 u tutarında teminat vermeleri gerekir. Aksi takdirde mükellefiyetleri tescil edilmez.
Vergi İnceleme Raporu sonucunda 160/ A kapsamına işlem tesis edilen mükellefiyetin durumu;
- Mükellefin münhasıran sahte belge düzenleyicisi olduğu tespit edilmişse, kapatılan mükellefiyet kapalı olarak kalır. 1 ay içeresinde teminat gösterilerek açılmış ise mükellefiyet kaydı yeniden terkin edilir.
- Mükellefin ticari faaliyetinin yanında sahte belge düzenleme fiili işlediği tespit edilmişse kapatılan mükellefiyet mükellef isterse 1 ay içeresinde başvurup yeniden tesis ettirebilir. Bunun için herhangi bir borcu olmamalı ve teminat vermesi gerekir. Teminat verilerek açılmışsa terkin edilmez. Teminat 5 yıl süreyle iade edilmez bu sürenin sonunda, VUK 359. Maddede yer alan fiilleri işlememiş olması durumunda borcu da yoksa iade edilir, teminat iadesi için Vergi İnceleme Raporu aranmaz, borcu varsa borca mahsup edilir, kalan tutar iade edilir.
- Mükellefin her hangi bir sahte belge düzenleme fiiline karışmamış olması durumunda ise herhangi bir işlem uygulanmaz alınan teminatlar iade edilir.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
MUSTAFA EMRE ÖZKAN